מרחב מעברי או מרחב פוטנציאלי הוא מונח מתיאוריית יחסי אובייקט בפסיכולוגיה שנטבע ע״י הפסיכואנלטיקאי דונלד ויניקוט. הוא מתייחס לאיזור הביניים של החוויה, השוכן בין הפנטזיה והמציאות.
ויניקוט פיתח מושג זה בתחילה, כדי לתאר את אחד משלבי הביניים בהתפתחותו התקינה של הילד, חוויית המעבר, בו מתרחשות תופעות מעבר כגון היצמדות של הילד אל אובייקט מעבר. המרחב הפוטנציאלי מתפתח בין האם לתינוקה, אך במהלך התפתחות בריאה לומד הילד להחזיק מרחב זה בעצמו. המרחב הפוטנציאלי אינו מתקיים מחוץ לאדם, אך גם לא בתוכו, אלא במרחב שבינו לבין האחר.
בהמשך, הרחיב ויניקוט את המושג לכל חוויה שהיא בתחום הביניים שבין המציאות האובייקטיבית לבין המציאות הסובייקטיבית כפי שהיא נתפסת ע״י האדם. כך ניתן להכליל במרחב זה גם חוויות כגון פעולת המשחק, היצירתיות והחוויה התרבותית. במרחב זה ניתן לבטא את תחושת האומניפוטנטיות הסובייקטיבית של האדם, את משאלותיו ותכנוניו, תוך השהיית המציאות האובייקטיבית. למשל, ילד יכול לשחק ולהעמיד פנים שהוא מורה, תוך ידיעה שהוא אינו כזה במציאות, אך לעת עתה הוא משהה את הידיעה הזו, מתחבר לחוויה שבמרחב הפוטנציאלי, ונהנה ממנה.
חוויות ופעולות רבות במתקיימות במרחב הפוטנציאלי משמשות מטפלים במהלך פסיכותרפיה. ע״פ ויניקוט, פסיכותרפיה מתקיימת במרחב המשותף של שני מרחבי משחק שונים- זה של המטופל וזה של המטפל, ושם אנו משחקים יחד. התפיסה היא כי המרחב הפוטנציאלי מאפשר למטופל להיות במגע עם משאלות ודחפים עמוקים ומודחקים בנפשו, ולבטא אותם בחופשיות ובאותנטיות, במרחב שכולל מסגרת מוגנת, אווירה ביטחון ויציבות, ומתוך ידיעה שלעת עתה המציאות מושהית. המטפל יכול לספק מסגרת מוגנת זו, ולעסוק בתכנים שעולים באמצעים שונים, בהתאם לצרכיו של המטופל.
ומכך... התהליכים הטיפוליים המתאפשרים דרך משחק:
- חוויית הנאה
- חיזוק הברית הטיפולית
- חיזוק התקשורת הבינאישית
- הזדמנות לשיקוף וקישור, לשם יצירת רצף והבנה טובה יותר
- מרחב לסובלימציה של דחפים ורצונות
- פיתוח וחיזוק של כוחות האגו (שליטה בדחפים ופיתוח כישורים ניהוליים כגון תכנון, ארגון, שימוש ביכולת הראיה קדימה וויסות רגשי והתנהגותי)
- חיזוק החשיבה הרציונלית ובוחן המציאות
- פיתוח כישורים חברתיים והפנמה של נורמות חברתיות
- ״תיקון״ החוויה הרגשית המתקיימת במהלך המשחק
- חיזוק חווית עצמי מתמודד ומסוגל ופיתוח כלים להתמודדות רגשית
הוראה מותאמת אישית לגילאי בית הספר היסודי.
מותאמת לתלמידים עם קשיי לימוד או לקויות למידה בתחומי השפה, הקריאה והכתיבה.
המהלך השיעורים יוקנו אסטרטגיות וטכניקות מותאמות אישית לכל תלמיד לפי סוג הקושי או הלקות. בנוסף ינתן יחס לחוזקותיו וחולשותיו של התלמיד בהיבטים אקדמיים, קוגניטיביים, רגשיים והתנהגותיים
השיעורים מועברים על ידי מומחית בתחום הלקויות הלמידה ועובדת סוציאלית
Comentários